Alwin Kuiken heeft de prijs voor het journalistieke talent van 2013 gewonnen. Hij won de prijs met een artikel over de mensuur, een eeuwenoude Duitse traditie waarbij studenten elkaar met scherpe degens in het gezicht proberen te raken. Een conservatieve mannenwereld vol rituelen. ‚Na de mensuur ben je nergens meer bang voor.‘

Kuiken trad vier jaar geleden in dienst bij Trouw. Hij is momenteel verslaggever gezondheid en zorg. De prijs kreeg hij voor een reportage in de Verdieping over de mensuur.

Kuiken mocht bij hoge uitzondering een gevecht bijwonen. Het artikel met foto’s van Willem Sluyterman van Loo stond op 31 augustus vorig jaar in de krant. De Frankfurter Allgemeine Zeitung publiceerde in september een vertaalde versie.

De Tegel

De Tegel wordt jaarlijks in diverse categoriën uitgereikt. De Tegel 2013 voor verslaggeving ging naar Jan Eikelboom en Ruth Vandewalle van ‚Nieuwsuur‘ voor hun berichtgeving over de oorlog in Syrië. In de categorie nieuws won Jeroen Trommelen van de Volkskrant met zijn artikel ‚Henk Krol betaalde zelf geen pensioenen‘. Filmmaakster Oeke Hoogendijk won in de categorie achtergrond met haar documentaire ‚Het nieuwe Rijksmuseum‘ die is uitgezonden in het NTR-programma ‚Het uur van de wolf‘. Hiske Versprille kreeg De Tegel voor onderzoek voor haar artikel ‚Biefstukkoning ontmaskerd‘ in Het Parool over een restaurant in Amsterdam dat jarenlang biefstuk van het paard serveerde terwijl er rund op de menukaart stond. De prijs voor het beste interview was voor Tom Kreling en Hugo Logtenberg van NRC Handelsblad voor hun interview met de voor corruptie aangeklaagde Noord-Hollandse gedeputeerde Ton Hooijmaijers.

Vier jaar geleden won Trouw voor het laatst een Tegel, toen voor een serie over krimp onder de titel ‚Red het platteland‘.

Quelle: Trouw de Verdieping